ΜΟΥΣΕΙΟ “XENAKIS”

Η υλοποίηση του Μουσείου « Constantin Xenakis»  είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία.

Βιογραφικά Στοιχεία του Καλλιτέχνη:

Κωνσταντίνος ΞενάκηςΟ Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ζει στο Παρίσι και στην Αθήνα από το 1955 και έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, εγκαταστάσεις θεάματος, δράσεις, μνημειακές κατασκευές.
Παγκόσμιος Έλληνας, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τον φίλο του Σερραίο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, επέλεξε συνειδητά την πόλη των Σερρών, όπου προτίθεται να δωρίσει μεγάλο μέρος του έργου του, όλων των περιόδων, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο “Κωνσταντίνος Ξενάκης”.
Η «Δωρεά Ξενάκη» περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους και τα είδη δημιουργίας του καλλιτέχνη και αναπτύσσεται σε 11 ενότητες.

 

 ΔείγμαΣύντομο Ιστορικό:

Από το 2005 γνωστοποιήθηκε στις Δημοτικές Αρχές των Σερρών η πρόθεση του καλλιτέχνη για δωρεά στην πόλη, έργων που βρίσκονται στην κατοχή του.
Με στόχο την υλοποίηση της δωρεάς έγιναν λεπτοί χειρισμοί οι οποίοι κατέληξαν:

  • στην παραχώρηση κτιρίου στο πρώην Στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ επί Δημαρχίας Πέτρου Αγγελίδη.
  • στην εξασφάλιση σημαντικής χορηγίας για την κάλυψη σημαντικού μέρους της δαπάνης ανακατασκευής του κτιρίου.

Στόχοι Δωρεάς:

Να αποκτήσει η πόλη έναν ισχυρό πόλο έλξης και πνευματικής ακτινοβολίας.

  • Να δημιουργηθεί ένα θεματικό «Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη», όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την εξέλιξη και τοπλάτος του έργου του και όχι απλά την έκθεση μιας συλλογής έργων τέχνης.
  • Να δημιουργηθεί ένας χώρος πνευματικής ανάτασης για τους επισκέπτες και του κατοίκους της πόλης, όπου η κάθε επίσκεψη θα είναι μια εμπειρία γνώσης και διεύρυνσης της αισθητικής καλλιέργειας.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στις διάφορες φάσεις μελέτης και υλοποίησης του Μουσείου, χωρίς να περιορίζεται απλά στηνπαραχώρηση κάποιων έργων.

 

 

Μουσείο

Αρχιτεκτονικά σχέδια:

ΟΨΕΙΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ
ΟΨΕΙΣ
ΚΑΤΟΨΗ
ΚΑΤΟΨΗ
TOMH
TOMH

Από τα ανωτέρω δεν θα μπορούσε να λείπει και μια πρώτη προσέγγιση ενός προτεινόμενου μελλοντικού Σχεδίου Διαχείρισης του Μουσείου μετά από την υλοποίησή του, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε.

Share